Agregati

Agregati za struju

Prodaja agregata za struju

Štampa PDF

Prilikom odabira agregata za struju potrebno je da se upoznate sa tipovima potrošača koje će agregat za struju napajati električnom energijom.

Poznavanje tipa vašeg potrošača će vam pomoći u pravilnom odabiru elektro agregata, koji će zadovoljiti sve vaše potrebe:

  • Omski potrošači,  koriste struju za stvaranje svetlosti i toplote (obične sijalice, grejalice, TA peći). Kod ovih potrošača stepen iskorišćenja struje koju daje agregat je gotovo idealan i iznosi oko 97%. To znači da ukoliko bi ste agregat koristili samo za ovu kategoriju aparata, od agregata bi ste mogli da dobijete onoliko snage u kW koliko je nominalna snaga agregata u kVA
  • Induktivni potrošači su svi oni aparati koji u sebi imaju elektro motore. Ovi aparati mogu iskoristiti 70-80% struje koju stvara agregat. Ipak, kod ovih aparata problem je u tome što je za sam start njihovih elektromotora, odnosno za uključivanje ovih aparata potrebna takozvana udarna struja agregata koja je u praksi 2 do 3 puta veća od snage elektro motora aparata!
  • Kapacitivni potrošači su svi aparati koji akumuliraju struju da bi prešli u redovan režim rada – kao na primer cevne svetiljke sa starterima  (neonke)  ili blic aparati. Ovakvi aparati imaju najniži stepen iskorišćenja struje koju agregati daju i taj stepen često iznosi oko 50%. To je zbog toga što ovi aparati od agregata uzimaju znatnu količinu takozvane reaktivne snage za popunu svojih lokalnih kapaciteta u prvoj fazi sekvencijalnog režima rada.

Dakle nominalna snaga koju proizvodi agregat za struju najčešće ne odgovara upotrebnoj snazi agregata, medjutim upotrebna snaga agregata za struju ne zavisi od vašeg agregata (što je najčešća zabluda, pa se od korisnika ili nestručnih prodavaca može često čuti da ukoliko je snaga agregata 3kVA, korisniku na raspolaganju stoji samo 2 ili 2,5kVA), već od tipa vašeg potrošača

Prodaja agregata za struju – tipovi agregata

U zavisnosti od tipa potrašača koje ima korisnik, potrebno je odabrati i tip agregata za struju, što kupca dovodi u  dilemu dizel ili benzinski. Nedovoljno upućeni kupci po navici se interesuju za dizel agregat vodeći se logikom da takav motor manje troši nego benzinski agregat za struju. Pretpostavka je tačna, medjutim treba uzeti u obzir i sledeće parametre:

Prodaja agregata za struju – važni parametri prilkom odabira

  • Cena agregata za struju – dizel agregati su minimum 30% skuplji od benzinskih agregata istih karakterisitka. U svetlu toga treba pažljivo sagledati koliko će radnih časova dizel agregat raditi i da li ćete u skladu sa tim nadokanditi početni investiciju, a kamoli uštedeti.
  • Buka – dizel agregat je daleko bučniji od benzinskog agregata, posebno ukoliko se radi o malim motorima koji rade na 3000 obr/min. Trenutno po EU regulativama (koje će stupiti na snagu i u Srbiji u dogledno vreme) upotreba dizel agregata koji nisu zvučno izolovani (otvoreni, na ramu) je zabranjena na otvorenom prostoru tj. mogu se korisititi samo u prostorijama namenjenim za njihov rad.
  • Masa – dizel  je minimum 30% teži nego benzinski agregat za struju.
  • Snaga – Ukoliko vam je potrebna snaga veća od 20kVA, jedini vaša opcija je uredja sa dizel motorom.

Mashineria podaci

Ovde možete preuzeti:

- Identifikacione podatke;
- PIB potvrdu;

Kontakt

Mashineria d.o.o
Kosovskih božura 26
11000 Beograd, Srbija
tel: +381 63 213 463
Youtube
Facebook